Tuberculose
Tuberculose (TBC) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in het lichaam. De ziekte komt meestal voor in de longen. Soms worden ook andere organen aangetast, zoals lymfeklieren, gewrichten, botten of de hersenen. Klachten die voor kunnen komen bij tuberculose zijn hoesten, afvallen, koorts of ‘s nachts zweten. Soms hebben mensen geen of weinig klachten.
Behandeling
Zonder goede behandeling kun je steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. In Nederland is tuberculose over het algemeen goed te behandelen. De behandeling van tuberculose bestaat altijd uit verschillende medicijnen die voor een langere periode moeten worden ingenomen. Dat is minimaal zes maanden. Op deze manier wordt de bacterie zo snel en volledig mogelijk uitgeschakeld. Het is belangrijk om de juiste combinatie van geneesmiddelen precies volgens voorschrift in te nemen.
Cijfers
In Nederland wordt ieder jaar bij bijna 800 mensen de ziekte tuberculose vastgesteld. In Nederland komt tuberculose steeds minder voor. Wereldwijd is tuberculose echter nog een heel groot probleem. Hoewel er vanaf 2006 wereldwijd wel sprake is van een afname van nieuwe tbc-patiënten kwamen er in 2010 toch nog 8,8 miljoen nieuwe patiënten bij. Er stierven bijna 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van tuberculose.
Meer weten
Heb je klachten die mogelijk te maken hebben met tuberculose? Neem dan contact op met je huisarts of met de afdeling tbc-bestrijding van de GGD in jouw regio.
Meer informatie? Hiervoor kun je terecht bij KNCV Tuberculosefonds. KNCV Tuberculosefonds is een toonaangevend internationaal kennis- en expertisecentrum voor tbc-bestrijding. Het zet zich al ruim honderd jaar in voor het terugdringen van tuberculose, in Nederland én de rest van de wereld.