Oorzaak van een longembolie
Bij een longembolie is je longslagader verstopt. Deze verstopping is meestal een bloedprop. Ook vet of een luchtbel kunnen de oorzaak zijn. Door een longembolie kun je benauwd zijn en pijn op de borst voelen.
De oorzaak van een longembolie is een bloedprop die een (slag)ader van je longen blokkeert. Een bloedprop is bloed dat gestold is. De prop zit meestal eerst ergens anders in het lichaam. Hier zitten vaker bloedstolsels in de grotere aderen. Dit heet trombose. Als er een stukje losschiet van dit bloedstolsel, wordt dit meegevoerd door het bloed. Via het bloed komt dit in je longen terecht.
Wat gebeurt er bij een longembolie: prop in je longen
Als de prop groot is, blijft deze hangen in je longslagader. Hoe ernstig dit is, hangt af van waar de prop blijft hangen en welk gebied in de longen minder bloed krijgt. Omdat de longslagader zich steeds verder vertakt, zijn de gevolgen het grootst als de prop al vroeg blijft hangen. De prop blokkeert dan namelijk ook alle vertakkingen die daarna komen.
Longembolie door vet of lucht
Een andere oorzaak van een longembolie kan vet of lucht zijn, dat via het bloed in de longslagader terechtkomt. Het vet komt meestal uit je botten. Lucht kan in het bloed komen als er met een injectienaald iets in het bloed wordt gespoten, bijvoorbeeld medicijnen. In heel uitzonderlijke gevallen zijn stukjes tumor de oorzaak van de longembolie.
Wanneer loop je meer risico op een longembolie?
- Hogere leeftijd
- Weinig bewegen
- Overgewicht
- Verlamming
- Een operatie, met name in de buik
- Een breuk in been, bekken of heup
- Een hoge bloeddruk
- Erfelijke aanleg
- Roken of een hoog cholesterol
- Zwangerschap
- De pil: het risico bij jonge, gezonde vrouwen is echter erg klein
- Bepaalde longziekten en andere ziekten zoals kanker, diabetes, hartziekten of een beroerte