EAA
Extrinsieke Allergische Alveolitis (EAA) is een ontsteking van de longblaasjes door een allergische reactie op bepaalde stoffen. Denk aan schimmels, sporen van paddenstoelen, eiwitten in vogelmest en geneesmiddelen. EAA komt vooral voor bij personen werkzaam in de landbouwsector, champignonkwekers en bij duivenmelkers. Maar het kan ook ontstaan bij iemand die een parkiet of papegaai als huisdier heeft.
Soorten EAA
Er zijn drie vormen van EAA. Welke vorm iemand krijgt hangt onder andere af van hoe vaak en hoe veel iemand de stof(fen) heeft ingeademd. Symptomen die horen bij EAA zijn een griepachtig gevoel, hoesten, benauwdheid, koorts en soms pijn op de borst.
- Bij de acute vorm ontstaan de klachten meestal vier tot zes uur na blootstelling. Ze verdwijnen meestal binnen een dag.
- Bij de subacute vorm kunnen de klachten ook wat langer na de blootstelling optreden. De klachten duren langer en houden aan gedurende een periode van enkele weken of maanden. Gewichtsverlies kan dan ook voorkomen.
- Bij de chronische (blijvende) vorm verdwijnen de klachten niet meer en worden ze vaak erger over een periode van maanden tot jaren. Bij deze vorm kan ook littekenvorming in de longen plaatsvinden (longfibrose).
Onderzoek
Verschillende onderzoeken kunnen worden ingezet om EAA vast te stellen:
- Bloedonderzoek
- Röntgenfoto van de longen
- Longscan
- Longfunctieonderzoek
- Longspoeling (lavage)
- Soms een longbiopsie
Behandeling
Bij de behandeling is het erg belangrijk om het contact met de (vermoedelijke) stof die de EAA veroorzaakt te vermijden. Het is vaak moeilijk om de daadwerkelijke oorzaak te vinden en dat maakt vermijden ook lastig. Wanneer het om blootstelling tijdens het werk gaat, is dat ook lastig. In dat geval moeten preventieve maatregelen worden genomen, in overleg met gespecialiseerde arbeidsdeskundigen (bijvoorbeeld van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen, NKAL). In sommige gevallen kan behandeling met extra zuurstof of medicijnen als prednison of andere ontstekingsremmers nodig zijn.