Longemfyseem
Longemfyseem is een longziekte die valt onder COPD, samen met chronische bronchitis. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Longemfyseem is een chronische ziekte. Dit betekent dat het niet over gaat. Het wordt ook wel emfyseem genoemd.
Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.
Symptomen van longemfyseem
Door je longemfyseem ben je misschien benauwd of hap je naar lucht. Dat geeft een angstig gevoel. Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen. Omdat er te weinig zuurstof in het bloed komt, ben je vaak erg moe. Probeer je energie over de dag te verdelen en vermijd activiteiten waar je snel moe van wordt zoveel mogelijk. Bekijk de filmpjes over slim omgaan met energie bij een longziekte. Of bestel het gratis boekje.
Oorzaken van longemfyseem
Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als je blijft roken, wordt de ziekte sneller erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van emfyseem. Vaak gebeurt dat door bepaald werk. Bijvoorbeeld in de bouw, als met verf of asbest hebt gewerkt. Dit noemen we beroeps-COPD. In enkele gevallen is een erfelijke afwijking de oorzaak van longemfyseem, zoals bij de longziekte alpha-1.
Behandeling van longemfyseem
De behandeling van longemfyseem is een combinatie van medicijnen, veranderingen in je manier van leven en behandelingen om de longfunctie te verbeteren. Medicijnen zoals luchtwegverwijders maken het makkelijker adem te halen.
Rook je? Daarmee beschadig je de longen ernstig. Stop daarom met roken. Andere adviezen zijn om gezond te eten en voldoende te bewegen. Door voldoende te bewegen train je je spieren. Daardoor ben je minder vatbaar voor een longaanval. Op den duur krijg je een betere conditie waardoor je minder snel moe bent en sneller herstelt van bijvoorbeeld griep. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.
Het is belangrijk om de kans op longaanvallen zo klein mogelijk te maken. Ook is het van belang om een longaanval te herkennen en snel in actie te komen. Hiervoor is het Longaanval Actieplan bedacht.
Deel je ervaringen
Leven met een blijvende ziekte zoals longemfyseem is moeilijk. Het is niet vreemd dat je soms boos bent over je ziekte, of ervan in de put raakt. Met anderen over je ziekte praten helpt. Je komt erachter dat je niet de enige bent en dat andere mensen met dezelfde vragen zitten. Een goede plek om ervaringen uit te wisselen is het Longforum of bij een Longpunt.