Ventielen bij COPD

Ventielen bij COPD is een behandeling waarbij een slecht deel van de longen wordt afgesloten. Hierdoor doet het gezonde deel van de longen meer. Dit kan mensen met ernstig COPD helpen om minder kortademig te zijn. Ook kunnen veel mensen zich beter inspannen.

Chris kijkt in de camera

Wat zijn ventielen bij COPD?

Ventielen bij COPD is een behandeling waarbij de arts 3 tot 5 ventielen plaatst in een deel van je longen. De ventielen zijn ongeveer 1 bij 1,5 cm groot en zien er zo uit:
 

Waar in je longen komen ze precies? Je hebt rechts 3 longkwabben en links 2 longkwabben. De longkwab waar weinig longweefsel is, is de longkwab die het meest ziek is. In dit slechtste deel van je longen plaatst de arts de ventielen.

Met een moeilijk woord heet deze behandeling ook wel: bronchoscopische longvolumereductie.

Verschil in restvolume tussen gezonde longen, longen met emfyseem en longen na behandeling met ventielen

Wat doen de ventielen in mijn longen?

De ventielen zijn eenrichtingsventielen: ze laten wel lucht uit de longkwab, maar geen lucht in de longkwab. Dus als je inademt, blijft het ventiel dicht. Adem je uit, dan gaat het ventiel juist open. Dan kunnen lucht en slijm naar buiten.
Zo neemt de hoeveelheid lucht die in je longen zit en er niet uitgaat, af. Deze lucht heet ‘restvolume’. Dit is lucht in je longen die je longen niet naar buiten krijgen uit zichzelf.

Dat deze overbodige lucht uit je longen gaat is goed. De slechte longkwab wordt zo kleiner. Hierdoor komt er ruimte vrij in je borstkas. De andere (gezondere) longkwabben nemen deze ruimte in. Die worden dan iets groter.

Hoe worden de ventielen geplaatst?

De arts plaatst de ventielen tijdens een bronchoscopie. Dit is een onderzoek aan de binnenkant van je luchtwegen. Het gebeurt met een bronchoscoop: een dun slangetje met daarin een kleine camera. Dit slangetje gaat in je luchtwegen via je neus of mond. Jij bent in de tussentijd onder narcose. Er is dus geen zware operatie nodig.

De arts bekijkt je longen. Er wordt gemeten of er geen lucht lekt van de ene longkwab naar de longkwab ernaast. Is alles goed? Dan plaatst de arts de ventielen. De hele behandeling duurt 15 tot 30 minuten.

Voor wie zijn ventielen een oplossing?

Niet iedereen kan deze behandeling krijgen. De behandeling is voor mensen met COPD die:

  • Niet roken (6 maanden of langer).
  • Al zo goed mogelijk gebruik maken van medicijnen.
  • Voldoende bewegen. Bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut of in een revalidatieprogramma.
  • Veel klachten hebben en daardoor geen goede kwaliteit van leven.

Geldt dit voor jou? Dan zijn er nog een paar belangrijke punten. Of de behandeling bij jou kan, ligt ook aan:

  • De verspreiding van je longweefsel in je longen.
  • Hoeveel longweefsel je hebt in alle longkwabben.
  • Of er geen lucht lekt van de longkwab naar naastgelegen longkwabben.
  • Of je longen veel lucht vasthouden (restvolume).

Dit kun je samen met je arts onderzoeken.

Wat zijn voordelen van de behandeling?

Als je ventielen hebt, heb je minder overbodige lucht (restvolume) in je longen. Je longen werken daardoor beter. De kans is groot dat je minder last hebt van kortademigheid. Ook kun je je beter inspannen. Zo ervaar je een betere kwaliteit van leven.

Wat ook een voordeel is, is dat er geen zware operatie nodig is. De risico’s zijn daardoor minder groot. Ook gaat het herstel sneller. Soms merken mensen al na een paar dagen verschil. Het kan ook een paar maanden duren.

Niet iedereen heeft voordelen van deze behandeling. Bij twee van de drie mensen werkt de behandeling goed. Maar bij sommige mensen werkt de behandeling niet of minder goed, of zijn de voordelen tijdelijk.

En wat zijn risico's?

Lees hier meer over de risico’s en bijwerkingen.

Hoe kan ik deze behandeling krijgen?

Als je geïnteresseerd ben in deze behandeling, vertel dat dan aan je longarts. Je longarts kan je doorverwijzen naar één van de vier expertisecentra in Nederland: in Groningen, Rotterdam, Amsterdam en Maastricht.

Deze behandeling is reguliere zorg. Dit betekent dat de zorgverzekeraar de behandeling vergoedt.

Waar kan ik meer lezen?

Meer lezen kan op de websites van het expertisecentra voor deze behandeling:

Deze behandeling is ontstaan na onderzoek. Het onderzoek naar de resultaten van deze behandeling wordt gesteund door Longfonds. In dit nieuwsbericht lees je hier meer over.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose