Symptomen van bronchiëctasieën
Als bronchiëctasieën bij je zijn ontdekt, kan het zijn dat je deze zieke al van kinds af aan hebt. Artsen weten niet precies hoe het kan, maar soms verschijnen de symptomen pas ver na de kindertijd.
De symptomen van bronchiëctasieën verschillen van persoon tot persoon, maar zijn meestal:
- Veel hoesten, vaak komt er donkergroen of geel slijm mee en soms ook bloed
- Koorts
- Pijn op de borst
- Kortademigheid (naar lucht moeten happen)
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Verdikkingen aan de vingertoppen en bolle nagels (trommelstokvingers)
- Bloedarmoede (in een ver gevorderd stadium)
Huisarts en longarts
Vaak gaan mensen met bronchiëctasieën naar de huisarts omdat ze zoveel slijm ophoesten of zich zorgen maken als er af en toe wat bloed bij het slijm zit. Omdat de symptomen van bronchiëctasieën lijken op andere luchtwegziekten, is het voor de huisarts soms lastig om deze diagnose te stellen. Op een röntgenfoto is meestal goed te zien of er sprake is van bronchiëctasieën. Ook kan de huisarts bloed en slijm laten afnemen om te onderzoeken of je bronchiëctasieën hebt. Als de symptomen hierop wijzen, kom je terecht bij de longarts.
Praten met je omgeving
Als je bronchiëctasieën hebt, ben je vaker benauwd, vermoeid en heb je veel hoestbuien. Gevoelens van machteloosheid, verdriet en boosheid zijn dan ook helemaal niet raar. Het is goed om hierover te praten met je omgeving zodat zij je beter begrijpen en steunen. Denk bijvoorbeeld aan je partner, familie of vrienden. Bovendien geef je de ziekte zelf sneller een plekje als je over je gevoelens kunt praten.