Behandeling
Bronchiëctasieën zijn helaas niet te genezen. Wie eenmaal bronchiëctasieën heeft, blijft hier bijna altijd last van houden. Gelukkig zijn er wel goede behandelingen voor deze blijvende longziekte.
Medicijnen en fysiotherapie
Als blijkt dat je bronchiëctasieën hebt, wordt een behandeling met medicijnen gestart. De longarts kan een middel voorschrijven tegen de ontstekingen in de longen, of om het slijm te verdunnen zodat je dit gemakkelijker kunt ophoesten. Een fysiotherapeut kan je leren om zogenaamd functioneel te hoesten. Dit betekent dat je hoesttechnieken oefent waarbij het draait om het zo goed mogelijk ophoesten van slijm. Hoe beter je het slijm weg krijgt uit de verwijde luchtwegen, hoe minder kans bacteriën hebben om er nieuwe ontstekingen in te vormen. Ook ben je minder benauwd als er minder slijm in je longen zit.
Operatie
Als alleen een klein gedeelte van de longen is aangetast door bronchiëstasieën, is het mogelijk om geopereerd worden. Je hebt dan kans dat de ziekte weggenomen wordt, maar dat hangt ook af van de onderliggende oorzaak ervan.
Cystic fybrosis en COPD
Omdat bronchiëctasieën vaak samengaan met luchtwegziekten als cystic fibrosis (taaislijmziekte) en COPD is de behandeling voornamelijk daarop gericht. De bronchiëctasieën zijn dan een gevolg van de schade die door COPD of cystic fibrosis is aangericht in de longen.