Longrevalidatie

Een longziekte verandert je leven. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf. Het is soms moeilijk te accepteren dat je een longziekte hebt of dat je sneller moe bent en niet meer kunt doen wat je wilt. Longrevalidatie kan je helpen om beter met je longziekte om te gaan en je conditie te verbeteren.

Longrevalidatie COPD, dame met geel shirt

Bij longrevalidatie leer je wat je longziekte met je lichaam doet en hoe je er beter mee om kunt gaan. Ook leer je lichamelijke oefeningen om je conditie te verbeteren, zoals fietsen of wandelen, en is er aandacht voor beter omgaan met je energie en ademhalings- en ontspanningstechnieken. Je krijgt ook tips voor aanpassingen in je leven, waardoor je weer dingen kunt doen die je belangrijk vindt.

Behandeling

Longrevalidatie is geschikt voor iedereen die elke dag veel last heeft van zijn longziekte ondanks het gebruik van medicijnen (inhalator). Ook na een longtransplantatie hebben mensen baat bij longrevalidatie. Meestal vergoedt je zorgverzekering longrevalidatie. Informeer voor de zekerheid bij je zorgverzekering.

Wat kun je verwachten?

Je start de longrevalidatie altijd met een uitgebreid onderzoek naar de problemen die je ervaart door je longziekte, zoals minder energie of somberheid. Samen met je arts en je naasten bespreek je wat je wilt bereiken met de behandeling. Je maakt gezamenlijk een plan om iets te doen aan deze problemen. Longrevalidatie duurt vaak rond de 8 tot 12 weken.

Tijdens de revalidatie werk je bijvoorbeeld aan:

  • Meer kennis over je ziekte, bijvoorbeeld over hoe het komt dat je moe bent.
  • Een betere conditie, door bijvoorbeeld fietsen, wandelen, krachttraining.
  • Het leren omgaan met je longziekte binnen je gezin, werk of in je vrije tijd.
  • Het goed verdelen van energie over de dag.

Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben: voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar en lastig om mee om te gaan. Hoe zorg je dat je genoeg energie overhoudt voor leuke dingen?  

Bestel gratis het boekje met tips

Team van behandelaars

Er is een team van mensen dat jou behandelt, zoals een longarts, diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut of maatschappelijk werker. Zij werken samen om je de beste zorg te geven. De samenstelling van dit behandelteam kan voor iedereen anders zijn. Een aantal onderdelen van de revalidatie is in een groep, andere onderdelen volg je alleen.

Er zijn twee vormen van longrevalidatie:

  • Dagbehandeling (poliklinisch): je gaat een aantal keer per week naar het behandelcentrum.
  • Klinisch: je wordt opgenomen en verblijft in het behandelcentrum. Vaak kun je in het weekend naar huis.

Gespecialiseerde longcentra

Er zijn zes gespecialiseerde longcentra, vijf in Nederland en een in Zwitserland. Overleg met je longarts of je in aanmerking komt voor een behandeling in een van deze zes gespecialiseerde longcentra:

  • Zwitserland: Nederlands Astmacentrum Davos Dit is een Nederlands gespecialiseerd longcentrum in Davos, Zwitserland. Het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) is gespecialiseerd in astma. Naast de klinische longrevalidatie biedt de schone lucht in het bergklimaat de mogelijkheid om het astma tot rust te laten komen.

​Deze centra zijn speciaal gericht op het behandelen van mensen met een longziekte. Hier wordt extra aandacht besteed aan je hele gezondheid. Er wordt gekeken naar de oorzaak van je klachten en de invloed ervan op je leven. Samen met het team van mensen dat jou behandelt maak je een plan voor je behandeling. Bekijk een video over revalidatie in een gespecialiseerd longcentrum.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER