Symptomen van longontsteking

Je voelt je vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Heb je een benauwd gevoel, koorts en spierpijn? Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.

Fina, heeft een longontsteking gehad, vrouw met donkere haren en roze achtergrond

Extra opletten

Bel direct een arts bij een van deze verschijnselen (je bent dan erg ziek):

  • Benauwdheid
  • Een heel snelle ademhaling
  • Ademhaling die af en toe even stopt
  • Piepende ademhaling
  • Sufheid
  • Verwardheid
  • Koorts die niet weggaat tijdens het begin van de kuur (meet de temperatuur via de anus)
  • Koorts die weer terugkomt na een paar koortsvrije dagen
  • Koude rillingen

Als je langdurig hoest, afvalt of bloed ophoest, is verder onderzoek nodig. Er wordt dan gekeken of er een andere oorzaak voor het hoesten is.

Herstellen van een longontsteking, folder, Peter Geluk met  fiets

Hoe herstel je van een longontsteking?

Herstellen van een longontsteking kan weken tot maanden duren. In dit gratis boekje delen mensen hun ervaringen en tips en lees je het advies van een longarts. Zo weet je wat je zelf kunt doen aan jouw herstel.

 

Bestel het gratis boekje

Hoe stelt de arts de diagnose?

De arts stelt je vragen om er achter te komen waar je klachten vandaan komen. Daarna doet hij lichamelijk onderzoek. Hierbij luistert hij met een stethoscoop naar jouw longen. Hij vraagt naar de klachten en hoe lang je er al last van hebt. Om zeker te zijn dat je inderdaad een longontsteking hebt, kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Hierop is goed te zien of er een ontsteking zit, hoe groot die is en waar die zit.

Peter Geluk had een longontsteking

Naast het gebruik van medicijnen moet je zorgen dat je rust pakt zonder helemaal stil te zitten. Het is altijd wel een lange weg terug hoor.

Peter Geluk had een longontsteking

De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt. Is bij jou een bacterie de oorzaak? Dan krijg je antibiotica. Het is belangrijk om de volledige antibioticumkuur af te maken. 

Herstellen van een longonsteking

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om het herstel te bevorderen? Bestel gratis het boekje ‘Herstellen van een longontsteking’. Dit staat vol met tips en ervaringsverhalen van anderen met een longontsteking.

Meer over een longontsteking

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine