Spreekuur Maarten van den Berge

Het astma-COPD-overlapsyndroom

Maarten van den Berge is longarts in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij legt uit wat er bedoeld wordt met het astma-COPD-overlapsyndroom.

Spreekuur: Wat is ACOS?

Wat is het astma-COPD-overlapsyndroom?

‘Daar is geen heel duidelijk antwoord op te geven, zelfs niet voor mij als longarts. Astma en COPD zijn vaak goed van elkaar te onderscheiden. Maar soms lijken de ziektebeelden ook op elkaar. Dan heeft iemand een minder goede longfunctie of andere symptomen die passen bij astma, maar ook bij COPD. In dat geval wordt soms de term ‘ACOS’ gebruikt, die staat voor het astma-COPD-overlapsyndroom.

Maar eigenlijk is het gewoon een etiket dat op iemands klachten wordt geplakt. De ene arts zal tegen iemand met astma en een aantal COPD-symptomen zeggen dat hij astma heeft; de andere arts noemt het COPD en een derde arts spreekt van ACOS. De naam is anders, maar uiteindelijk gaat het vooral om hoe de klachten behandeld worden. Krijg je van je longarts te horen dat je ACOS hebt en wil je weten waarom deze het zo benoemt? Dan raad ik aan om dit open met hem of haar te bespreken.’  

Hoe wordt ACOS behandeld?

‘Voor de behandeling is het niet zo belangrijk welke naam de ziekte heeft. Of het nu astma, COPD of ACOS heet, het is vooral goed om te weten wat er gedaan kan worden aan de klachten. Daarvoor zoekt de longarts precies uit waar iemand last van heeft. En wat het beste aanknopingspunt kan zijn om de klachten op te lossen of minder erg te maken. Als iemand bijvoorbeeld goed reageert op luchtwegverruimende medicijnen, zal de behandeling zich in eerste instantie daar op richten.  

Er zijn ook richtlijnen die artsen aanhouden voor de behandeling van ziekten. Hierin staat dat iemand met een combinatie van astma en COPD medicijnen krijgt volgens de astma-richtlijn. Dat betekent dat iemand in eerste instantie inhalatiemedicijnen krijgt. En voor diezelfde persoon wordt de COPD-richtlijn aangehouden als het gaat om adviezen over voeding en bewegen. Maar ook rondom de behandeling zijn er meerdere mogelijkheden. Zie het als een reis van Groningen naar Maastricht. Je kunt verschillende routes nemen en de ene route is niet per se slechter dan de andere. De longarts zal altijd kijken wat voor die persoon het beste resultaat oplevert.’ 

Tekst: Daphne Doemges-Engelen



Dit artikel heeft in LONGWIJZER 4, 2023 gestaan. Meer antwoorden op lezersvragen lezen? Vraag het magazine hieronder gratis aan.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine