7 slimme tips om zelf de touwtjes in handen te houden

Help je longen goed de winter door

Elk seizoen brengt bepaalde prikkels voor uw longen met zich mee, maar de winter misschien nog wel het meest. Wat kun je zelf doen om zo min mogelijk last te krijgen van longklachten? 

Wandelende man

Tip 1

Vrieskou is door de lage luchtvochtigheid vooral vervelend voor mensen met inspanningsastma. Ook mistig weer kan longklachten verergeren, doordat uitlaatgassen en andere vormen van luchtvervuiling makkelijk blijven hangen. Probeer de koudste momenten van de dag te vermijden, zoals de vroege ochtend of laat in de avond. Of blijf een dagje binnen.  

Tip 2

Ga je op heel koude of mistige dagen toch wandelen of fietsen, houd dan een sjaal voor je neus en mond. Dat filtert de lucht een beetje en zorgt voor een betere temperatuur en luchtvochtigheid. Adem door je neus, want dit helpt de lucht te verwarmen en te bevochtigen.

Tip 3

Wie een longziekte heeft, loopt meer risico op griep of verkoudheid. De doorbloeding en de afweer van de longen is minder goed, waardoor een virus eerder ‘aanslaat’. Zeker in de winter zijn virussen actief. Ze verspreiden zich meestal via de handen. Was om besmetting te voorkomen vaak de handen met water en desinfecterende zeep. Daarnaast is het verstandig om de weerstand op peil te houden. Dus genoeg slapen, gezond eten en elke dag bewegen. 

Tip 4

Mensen met een blijvende longziekte kunnen ernstig ziek worden van griep. Zij lopen meer risico op bijvoorbeeld een longontsteking. Het is verstandig om tussen half oktober en half november de griepprik te halen.

Tip 5

Let op dat een verkoudheid of griep geen longontsteking wordt. Word je steeds zieker en hoest je (geelgroenig) slijm op, dan kan dat een longontsteking of acute bronchitis zijn. Ga zo snel mogelijk naar de (huis)arts. 

Tip 6

Elke dag je medicijnen nemen is belangrijk om te voorkomen dat klachten erger worden. Maar misschien heb je in de winter een hogere dosis nodig. Overleg met je arts of het verstandig is om een extra pufje van je luchtwegverwijder te nemen voordat je de kou in gaat. Gebruik je een ontstekingsremmer, dan is het soms slim om die twee à drie uur van tevoren te nemen. Dan werkt deze optimaal als je naar buiten gaat. 

Tip 7

Het duurt nog even, maar rond de jaarwisseling is er weer vuurwerk. Vooral in het eerste uur van het nieuwe jaar zorgt dit voor veel fijnstof in de lucht. Wie last heeft van deze luchtvervuiling, kan tijdens de oudjaarsnacht het beste binnenblijven. 

Dit artikel is verschenen in LONGWIJZER 4, 2024

Meer handige tips?

Ontvang nu 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en de laatste ontwikkelingen over longziekten.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine