Heesheid door het puffen: hoe voorkom je het?
Corrie de Kruif (55) runt samen met Ingrid Snoeren een logopediepraktijk in Breda. Ze legt uit waarom je hees kunt worden van puffen en hoe je dat voorkomt.

Hoe voorkom ik dat ik hees word van het puffen?
‘Inhalatiemedicijnen kunnen geïrriteerde slijmvliezen veroorzaken. Dat is een bekende bijwerking waardoor je hees kunt worden. Dit kan je proberen te voorkomen door goed op te letten hoe je precies inhaleert. Het is belangrijk om te begrijpen wat de medicijnen doen en wanneer je ze wel of juist niet moet gebruiken.
Als u keelklachten heeft, blijft het heel belangrijk om je medicijnen goed te gebruiken. Herhaal de inhalatie-instructie na een tijdje nog eens, want soms sluipen er gewoontes in die niet helpen voor de keel. Verder: herken de symptomen. Krijg je last van jeuk in je keel, ga je meer keelschrapen of heb je steeds een droge mond? Dat heeft allemaal invloed op je stem. Denk maar aan de momenten dat je verkouden bent: dan klinkt je stem anders omdat de slijmvliezen geïrriteerd zijn.
Het is trouwens niet altijd duidelijk of iemand hees wordt door het puffen, of dat de heesheid komt doordat deze persoon zijn stem anders is gaan gebruiken. Want wie minder adem heeft, gaat soms vanzelf zachter praten. Dan worden de ademspieren slapper. Ook dat kan heesheid geven.’
Wat kan ik doen om van mijn heesheid af te komen?
‘Een logopedist die is gespecialiseerd in adem en stem of een bijscholing astma en COPD heeft gevolgd, kan helpen. Deze kijkt eerst of je goed inhaleert en onderzoek hoe je je adem en je stem gebruikt. Ook kan de logopedist vertellen hoe je de hoest, die komt door een kriebel vanuit de keel, kunt onderdrukken. Dat is een ander soort hoest dan als je slijm vanuit de longen probeert op te hoesten.
Bij de logopedist leer je omgaan met het hebben van minder adem. Er zijn ook oefeningen om de heesheid minder te maken. Als het nodig is, kan de logopedist je doorverwijzen naar de longverpleegkundige of praktijkondersteuner voor een inhalatie-instructie. Of naar de longarts of KNO-arts, want sommige mensen reageren sterk op bepaalde medicijnen. Met een ander medicijn of merk is de heesheid soms ook minder.’
Dit artikel heeft in LONGWIJZER1, 2024 gestaan. Meer antwoorden op lezersvragen lezen? Vraag het magazine hieronder gratis aan.