Welke stoffen adem je in? 

Naast zuurstof adem je ook dingen uit de lucht in die niet gezond voor je zijn. Deze luchtvervuiling bestaat uit verschillende stoffen. De belangrijkste daarvan zijn fijnstof, stikstofdioxide en ozon.  

Foto vrouw buiten na sporten
  • Fijnstof  

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes die kleiner zijn dan tien micrometer. Ter vergelijking: één hoofdhaar is ruim vijf keer groter! Hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe dieper ze in je longen kunnen doordringen en schade kunnen veroorzaken. Het kleinste fijnstof (ultrafijnstof) komt zelfs in je bloedbaan terecht en kan, naast longziekten, voor hart- en vaatziekten zorgen.   

  • Stikstofdioxide  

Stikstofdioxide (NO2) ontstaat bij verbranding. In de buitenlucht is het verkeer een belangrijke bron. Als er veel stikstofdioxide is, is dat vaak een aanwijzing dat er ook andere vervuilende stoffen aanwezig zijn in de lucht. Op zichzelf is NO2 ook schadelijk voor de gezondheid. Het schaadt vooral de ontwikkeling van de longen bij kinderen. Dit kan astma veroorzaken.  

  • Ozon  

Ozon (O3) is een gas en wordt onder invloed van zonlicht gevormd uit andere vervuilende stoffen. Hoge concentraties ozon zien we vooral in de zomer op zonnige, windstille dagen. De hoeveelheid ozon loopt gedurende de dag op. Ozon kan irritatie van keel, neus en ogen, hoesten, pijn op de borst, kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.  

Smog

Meer over smog

Bij smog is gedurende enkele uren of dagen sprake van hoge concentraties luchtvervuiling. In de winter zorgt vooral luchtvervuiling van fijnstof voor smog. In de zomer zijn het vooral stikstofoxiden die door het zonlicht zijn omgezet in ozon.  

Smogalarm

Smog kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. In Nederland geeft het RIVM bij zeer slechte luchtkwaliteit een smogalarm af. Het is dan voor iedereen verstandig om rustig aan te doen om klachten door luchtvervuiling te voorkomen. Ook is het verstandig om bij smog inspanning in de buitenlucht te vermijden, want de kans is groot dat dit tot klachten leidt. Heb je snel klachten door luchtvervuiling? Luister dan extra goed naar je lichaam, blijf eventueel binnen en houd uit voorzorg medicatie bij de hand.  

Tips over gezonde lucht

Wat kun je zelf doen om zoveel mogelijk gezonde lucht in te ademen? In het gratis boekje 'Gezonde Lucht' vind je tips om je longen te beschermen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Download het gratis boekje
Cover boekje Gezonde lucht