Interview met kinderlongarts Annemie Boehmer

Geef adem. Strijd mee tegen kinderastma

Vrij kunnen ademen is voor 1,2 miljoen Nederlanders helemaal niet vanzelfsprekend. Zij hebben een longziekte die grote gevolgen heeft voor hun leven. Met onze Geef-adem-campagnevideo maken we die impact zichtbaar. Dit doen we samen met mensen die een longziekte hebben. We brengen hun verhaal in beeld en laten zien wat benauwdheid met hen doet.

Jongen bij kinderlongarts

Aan de video doet ook Annemie Boehmer mee. Annemie is kinderlongarts in het Spaarne Gasthuis in Haarlem/Hoofdorp. Ze vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor kinderlongziekten omdat die bij heel veel kinderen voorkomen en een grote impact op hun leven hebben. ‘Bij het jongetje in de campagnevideo is goed te zien wat die problemen zijn. Dat zie je alleen nooit zo in beeld.

Zorg voor kinderen met astma vereist behandeling, uitleg en regelmatig intensieve begeleiding. ‘Met name in het herfst- en winterseizoen is een groot deel van de ziekenhuisbedden bezet met kinderen met longziekten. Dit leidt geregeld tot plaatsgebrek op de kinderafdelingen. Het beddentekort is al jaren zo groot dat we nu een coördinatie van de bedden hebben via de Nederlandse Vereniging van kindergeneeskunde’ vertelt Annemie Boehmer.

Waarom Annemie Boehmer kinderlongarts is geworden

‘Het is vreselijk als je geen lucht kunt krijgen, altijd hoest of longinfecties hebt. Ik ben kinderlongarts geworden om deze kinderen te helpen’, zegt Annemie. ‘Het belangrijkste probleem is dat ze niet mee kunnen komen met hun leeftijdsgenoten of hun gezinsleden. Dat doet iets met hun rol in de groep en met hun zelfbeeld en werkt door als ze volwassen zijn. Wij geven deze kinderen een gepersonaliseerde behandeling met de juiste medicijnen en leren ze, én hun ouders, hoe ze zelf de regie kunnen hebben in hun behandeling. Ouders zeggen na een tijdje soms letterlijk: ‘ik heb mijn oude kind weer terug.’

Toekomst

Er wordt volop onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen en behandelingen voor mensen met longziekten. Ook op technologisch gebied staan de ontwikkelingen niet stil. Zo is onlangs de ‘Luchtbrug’ ontwikkeld. Dit is een online astmakliniek waarmee een deel van de poliklinische controles vervangen kunnen worden door online zorg. De luchtbrug is gekoppeld aan de app “Astmaatje” van Longfonds. ‘Dankzij de Luchtbrug hoeven kinderen met hun ouders de helft minder vaak naar de kliniek te komen en hun astmaklachten blijven gelijk of verminderen soms zelfs. Er is becijferd dat als we in alle ziekenhuizen in Nederland de Luchtbrug gaan gebruiken, we miljoenen zorgkosten per jaar besparen’ zegt Annemie.

Voldoening

Annemie werkt graag met ouders en kinderen op momenten dat het er écht toe doet. ‘Als een kind bijvoorbeeld een ernstige astma-aanval heeft sta ik continu aan het bed en hebben mijn collega’s en ik al onze kennis en ervaring nodig om het ten goede te keren. Of om bij kinderen die chronisch of ernstig benauwd zijn de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te geven, waardoor ze weer volop mee kunnen doen. Op die momenten haal ik de meeste voldoening uit mijn werk. Hoe mooi is het dat je kinderen kunt helpen weer lucht te krijgen zodat ze weer kunnen sporten, goed kunnen slapen en naar school kunnen gaan? Het is een heel dankbaar vak.’

We willen dat iedereen vrij kan ademen

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift help je belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier