Medicijnen bij COPD
Medicijnen zijn erg belangrijk bij de behandeling van COPD. Daardoor verbetert je longfunctie. De meeste mensen met COPD gebruiken medicijnen. Er zijn helaas geen medicijnen die je kunnen genezen, maar er zijn wel medicijnen waarmee je je minder benauwd voelt en minder hoest. Ze helpen om je klachten te verminderen en vertragen het verloop van de ziekte. En ze maken de kans kleiner dat je klachten opeens erger worden.
Goed inhaleren
De meeste mensen met COPD gebruiken luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Dit zijn bijna altijd medicijnen die je inademt via een inhalator, ook wel puffer genoemd. Het is belangrijk dat je op de juiste manier inhaleert. Dan komen je medicijnen op de goede plaats in je longen en hebben zij het meeste effect. Helaas gaat het nog vaak mis.
Om je te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. Deze kun je downloaden of printen en meenemen naar je arts of verpleegkundige. Bekijk ze op inhalatorgebruik.nl
Ook is het belangrijk dat je arts of verpleegkundige jaarlijks controleert of je nog op de juiste manier inhaleert. Goed inhaleren is een vaardigheid die je moet leren en onderhouden, omdat na verloop van tijd de techniek slordiger kan worden. Door onbewuste fouten kunnen bijwerkingen ontstaan en kan de medicatie mogelijk niet meer goed werken. Vraag daarom zelf om een opfriscursus als je langer dan een jaar geen instructie hebt gehad of als je bijwerkingen ervaart.
Kijk voor meer praktische tips en adviezen ons webinar 'goed gebruik inhalatiemedicijnen' terug.
Luchtwegverwijders
Door COPD ben je vaak benauwd. Daarom heb je waarschijnlijk een puffer met een luchtwegverwijdend medicijn nodig. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom je luchtwegen zich ontspannen, waardoor je luchtwegen zich verwijden. Hierdoor adem je gemakkelijker. De huisarts, longarts, longverpleegkundige of apotheker bekijkt met jou hoe vaak en hoe je de puffer moet gebruiken.
- Kortwerkende luchtwegverwijders werken gemiddeld binnen vijf minuten en werken maximaal zes uur.
- Een puffer met langwerkende luchtwegverwijders geeft twaalf uur verlichting.
Ontstekingsremmers
Mensen met COPD kunnen ontstekingen in de longen hebben. Soms zal de arts je dan een puffer met een ontstekingsremmer voorschrijven. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed gaan werken. Het is belangrijk om deze medicijnen te gebruiken zoals je arts dit voorschrijft. Ontstekingsremmers zijn namelijk onderhoudsmedicijnen en moeten voor langere tijd en op de juiste manier gebruikt worden. Ook als je klachten minder lijken. Het is belangrijk dat je eenmaal per jaar bij je huisarts, longarts of longverpleegkundige laat controleren of je nog op de juiste manier inhaleert en of jouw medicijnen nog bij je passen.
Overige medicijnen bij COPD
Heb je naast COPD veel last van allergische reacties? Dan kan je arts medicijnen voorschrijven die dat onderdrukken. Het kan dan een puffer zijn, maar ook tabletten of een neusspray.
Soms moet je de ontstekingsremmers en luchtwegverwijders naast elkaar gebruiken, of in de vorm van een combinatiemedicijn. Het komt voor dat je antibiotica of een prednisonkuur nodig hebt om infecties in de longen te bestrijden. Als je COPD hebt, krijg je elk jaar een oproep voor de griepprik. Ook kan je arts je slijmverdunners voorschrijven, deze worden niet vergoed door je zorgverzekering.
Tips
- De medicijnen bij COPD werken pas echt optimaal als je niet rookt en voldoende beweegt. Daardoor komen de longen in een betere conditie en werken je medicijnen beter.
- Het is slim om elk jaar te kijken naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.