Geen wonder dat Roel geen energie had om iets te doen
Anke Kalisvaart (39) werkt als diëtist in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Ze vertelt over Roel, een man van 45 jaar, die ernstig COPD heeft. Hij wil het roer omgooien, maar hoe?
Veranderen
‘Het roer moet om’, zei Roel heel beslist. ‘Ik wil veranderen en dat kan ik ook.’ Ik bekeek de man tegenover me eens goed. Hij zag er niet fit uit, had wat overgewicht en een heel bleke gezichtskleur.
Roel was 45 jaar en vertelde over zijn verleden van veel roken en drugsgebruik. Sinds een aantal jaren had hij ernstig COPD en daarom was hij bij ons in het ziekenhuis voor longrevalidatie. Omdat hij geen conditie en bijna geen spiermassa had, ging hij trainen bij de fysiotherapeut en kwam hij bij mij voor zijn eetpatroon.
Tijdens ons gesprek ontdekte ik dat Roel verre van gezond at: hij leefde op afhaalmaaltijden, junkfood en nam nooit groenten en fruit. Ook at hij heel onregelmatig en bewoog hij niet tot nauwelijks. Geen wonder dat hij geen energie had om iets te doen.
Stap voor stap
Gelukkig was hij heel gedreven om met zichzelf aan de slag te gaan. Hij wilde weer aan het werk en kunnen afspreken met vrienden. Bovendien wilde hij zijn dankbaarheid laten zien aan zijn ouders die alles voor hem deden.
Samen maakten Roel en ik een overzicht van wat we wilden aanpakken. In één keer alles omgooien lukt vaak niet, maar stap voor stap werkt meestal prima. Roel mocht zelf kiezen waarmee hij wilde beginnen. Meer groente en fruit eten, zei hij. Ik maakte samen met hem een schema: ‘s morgens om 10.00 uur een handje snoeptomaatjes, ‘s middags een salade bij de lunch en ‘s avonds drie opscheplepels groente bij het diner. Tussendoor nam hij twee stuks fruit.
Het was prachtig om te zien hoe goed hij zijn nieuwe eetgewoontes oppakte. Elke keer maakten we een nieuwe stap. Zo ging hij meer graanproducten en peulvruchten eten en minder bewerkte voeding met veel vet, suiker en zout. Binnen een jaar tijd zag ik zijn gezichtskleur verbeteren. Ook kreeg hij een gezonder gewicht terwijl zijn spiermassa toenam. Daardoor had hij meer energie én meer lucht.
Als de basis maar gezond is
Natuurlijk had Roel wel momenten van terugval. Dat is ook niet erg, legde ik hem uit, hij mocht zichzelf best af en toe een extraatje gunnen, als de basis van zijn voeding maar gezond was. Wanneer je zoekt naar een goede balans, kun je het gezondere eten ook op de langere termijn volhouden.
Na een jaar nam ik afscheid van Roel. Zijn COPD was natuurlijk niet genezen, maar hij kon weer werken en zijn leven oppakken. Na een periode van drugs, roken, weinig bewegen en ongezond eten was het hem gelukt om te veranderen. Dat vond ik prachtig om te zien.
Dit artikel is verschenen in LONGWIJZER 4, 2023
Leven met een longziekte
Gezondheid gaat over meer dan ziek zijn – of niet ziek zijn. Ook omgaan met anderen speelt bijvoorbeeld een rol, dromen hebben en zoeken naar de betekenis van het leven. Wie met Positieve Gezondheid aan de slag gaat, krijgt een bredere blik op gezondheid en leven met een longziekte.