8 vragen over de airco
Het kan zo maar weer een warme zomer worden. Dan is een airco kopen best aantrekkelijk. Op snikhete dagen geeft zo’n apparaat verkoeling. Maar hoe gezond is een airco in huis?
1. Wat is een airco?
Voor veel mensen is het te warm als de temperatuur lange tijd boven 25 graden Celsius is. Een verkoelende airconditioning in huis kan dan prettig zijn. Zo’n apparaat maakt een ruimte kouder door middel van een zogenaamd koudemiddel dat de lucht laat afkoelen. Daarnaast haalt een airco water uit de lucht, want droge lucht voelt koeler aan dan lucht met een hoge vochtigheidsgraad. De meeste airco’s hebben een filter dat de lucht zuivert van stof, rook, vieze geuren, schimmels en bacteriën. Het is niet zeker of dit een positief effect op de (long)gezondheid heeft.
2. Wat voor soorten airco's zijn er?
De meest gebruikte zijn split-airco’s en mobiele airco’s. Een split-airco hangt meestal aan de muur. Deze bestaat uit een binnen-unit en een buiten-unit die met elkaar verbonden zijn. Hiermee kan één ruimte van je huis gekoeld worden. Moderne split-airco’s zijn vaak ook te gebruiken als verwarming: als je de blaasrichting omdraait, komt er warme lucht de kamer in. Een mobiele – verrijdbare – airco lijkt handig, maar is niet nuttig bij hoge temperaturen. Ze zijn minder energiezuinig dan split-airco's en koelen minder goed. Langs de afvoerslang die de lucht naar buiten blaast, komt veel warmte binnen, zeker als deze niet goed is afgedicht.
3. Waar moet op letten bij het onderhoud van een airco?
Maak een airco regelmatig én volgens de voorschriften schoon. Vooral het filter schoonmaken is belangrijk, want vervuiling in filters kan extra klachten veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk dat het filter in de airco regelmatig wordt vervangen. Gebeurt dat niet, dan verliest het snel zijn werking. Laat ook de airco in je auto jaarlijks schoonmaken.
Met een zonwering aan de buitenkant van de ramen blijft het binnen koeler.
4. Wordt de lucht in huis niet veel te droog met een airco?
Het is inderdaad goed om de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Te droge lucht kan leiden tot geïrriteerde luchtwegen, benauwdheid en een piepende ademhaling. Maar bij een te hoge luchtvochtigheid loop je meer kans op schimmelsporen en huisstofmijt. Ook die prikkelen uw longen. Stel de airco dus zo in dat deze voldoende, maar niet te veel vocht uit de lucht haalt. De beste luchtvochtigheid als je astma hebt is 40% tot 50%.
5. Van 30 graden Celsius buiten naar 20 graden binnen: is dat wel gezond?
Door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen luchtwegklachten toenemen. Koude lucht kan de slijmvliezen irriteren en ontstekingen in de luchtwegen erger maken. Stel de airco daarom niet te koud af. Doe dat op 23 tot 26 graden Celsius, raadt de GGD aan. Wat ook kan, is de airco niet meer dan 5 tot 7 graden koeler instellen dan de temperatuur buiten.
6. Wat zijn de nadelen van een airco?
Nadelen hebben vooral te maken met het klimaat en energieverbruik.
- Een airco warmt de omgeving buiten het huis op. Deze warmte kan ook weer naar binnen komen.
- Als het koudemiddel in airco’s vrijkomt, is dit erg slecht voor het milieu. Dat kan gebeuren tijdens de installatie of door beschadiging van de leiding of aansluiting.
- Een airco verbruikt veel energie, waardoor je een hogere energierekening krijgt. Als je zonnepanelen hebt, kun je op deze kosten besparen. Deze wekken overdag in de zomer veel stroom op, die rechtstreeks naar de airco geleid kan worden.
8. Wat zijn tips om mijn huis (en mezelf) op andere manieren koel te houden op warme dagen?
- Houd ramen en deuren overdag dicht. Doe ook de gordijnen dicht of nog beter: plaats een zonwering aan de buitenkant van de ramen. Dit voorkomt dat naar binnen schijnende zon of warme lucht je huis verwarmt.
- Zet ‘s avonds, ‘s nachts en vroeg in de ochtend – als het buiten is afgekoeld – ramen en deuren tegen elkaar open.
- Plant veel groen rondom je huis, dat warmt minder op dan stenen. Bomen en struiken geven daarnaast verkoelende schaduw.
- Plaats een ventilator in huis. Deze geeft een verkoelend briesje en is veel goedkoper in aanschaf en in stroomverbruik dan een airco.
- Doe rustig aan en drink zo’n twee liter (water) per dag, ook als je geen dorst hebt. Zo houd je het beter uit in de hitte.
- Beperk lichamelijke inspanning, zeker in de middag en vroege avond.
Wat vindt Longfonds?
Meestal is het niet nodig om een airco te gebruiken. Ons advies is om je huis en jezelf zoveel mogelijk op andere manieren koel te houden. Dat is nog milieuvriendelijker ook. Als het lange tijd zeer warm is, kan een airco verkoeling en verlichting geven. Ga er wel op een verstandige manier mee om, zeker als je longklachten hebt. Kies een vaste airco en geen verrijdbare, verschoon en verwissel het filter regelmatig, stel de airco niet te koud af en stel de luchtvochtigheid in op 40% tot 50%.
Dit artikel is verschenen in LONGWIJZER 2, 2024.